2016陕西工运学院单招测试题(含答案解析)

考单招——上高职单招网

(考试时间:90 分钟 满分:100 分) 选择题(每题 4 分,共 100 分):

第 1 题:下列加下划线字的读音正确的一项是( ) A.胡髭(zī) 媲美(bì) 名讳(huì) 清荇(xìng) B.炽热 (chì) 怵目(chù) 装殓(liǎn) 袅娜(nuó) C.果蠃(luǒ) 滟滪(yù) 啁啾(jiū) 戕害(qiāng) D.漫溯(shuò) 嘉猷 (yóu) 寥阔(liáo) 眩惑(xuàn) 【正确答案】C 讲解:本题考查字音,偏重易错字词的读音。A 选项媲美 pì,B 装殓 liàn, D 漫溯 sù是经常考查的词语,注意积累。

第 2 题:A.but

B.so

C.or

D.while

【正确答案】B 讲解:任何汤都需要盐和胡椒,听了这话,孩子们就回去拿了。前后有因果关系。

第 3 题:下列不符合文意的一项是(

)

考单招——上高职单招网
A.位置可能决定个别恐鳄基本以海龟为食的习惯。B.大型鳄鱼更容易灭绝的罪魁祸首是空间的 限制。C.原产北美的恐鳄说明大型鳄鱼出现在不同地方和时期。D.出现大型鳄龟生存的合适条 件通常不会持续太久。 【正确答案】D 讲解:A 项对应文字在原文第九段,与题干要求符合。B 项对应文字在原文第十一段,与题干 要求符合。C 项对应文字在原文第十段,与题干要求符合。D 项对应文字在原文第十一段,忽 略了关键词“似乎偶尔”,犯有混淆或然与必然的错误,不符合原意。

第 4 题:—What would you like to do?—I want to ____________(申请)the position of sales manager. A.search for 【正确答案】B 讲解:A.search for 寻找 寻找 B.apply for 申请 C.require for 需求 D.look for B.apply for C.require for D.look for

第 5 题:Smoking is _______ the school rules. A. in B. to C. against D. with

【正确答案】C 讲解:解析:be against 违抗,反对。选 C

第 6 题:— Hello, may I speak to Bob please?— A. Thank you. B. I'm sorry. he's not here. 【正确答案】D 讲解:【解析】电话用语。能让 Bob 接电话吗?对不起,他不在这。 C. My name is Jack. D. Sorry,

第 7 题:What do you suppose happened to the man in the call box? A.He slept. B.He was too fat to move around.C.He was lost in

his important phone call. D.He had most probably been killed.

考单招——上高职单招网
【正确答案】D 讲解:【解析】从最后一句可以推断.It was when I threw the dead match on the ground that I noticed something bright red trickling from under the call box door.红色的应该是血。选 D

第 8 题:下列句子中,没有错别字的一句是( ) A.于是有天夜里,乌云紧压着树梢,狂风摇撼着树枝,一个强烈的闪电像利剑般辟开树干,头 上响起惊天动地的炸雷!B.惋惜的是,我的朋友的高尚情谊,不能得到这两只惊弓之鸟的理解, 它们竟一去不返。从此,清晨起来,白杨潇潇,再也听不到那种清脆的叫声。C.结果,那原来 渴望着食物的鹿群的饿殍,和死去的艾蒿丛一起变成了白色,或者就在高出鹿头的部分还留有 叶子的刺柏下腐烂掉。 D.夕阳在山,干拆的黄土正吐出它在一天内所吸收的热,河水汤汤急流, 似乎能把浅浅河床中的鹅卵石都冲走了似的。 【正确答案】C 讲解:A、劈开 B、白杨萧萧 D、干坼

第 9 题:The author waited, standing a few feet away from the box because__________. A.it was bad manners to overhear others phone calls B.the man didnt notice his comingC.he wanted to have a cigarette to calm himself downD.it was not safe to be close to the box 【正确答案】A 讲解:【解析】这是基本礼仪。公共场所要注意保持他人的隐私。选 A

第 10 题:What is the themeo f Shanghai World Expo 2010? A. Better City, Better Life. D. Share the Spirit. 【正确答案】A 讲解:the theme of Shanghai World Expo, 《Better City, Better Life 选 A B. One World ,One Dream. C. Welcome Home.

考单招——上高职单招网
第 11 题: Passage BYangzhou paper-cutting, with a history of 2,000 years, can be dated back to the Sui Dynasty, making Yangzhou one of the places where papercutting first became popular.In the Sui Dynasty, the people of Yangzhou would cut colourful paper or silks and satins(缎子) to celebrate festivals. It is said that Emperor Yang came to Yangzhou three times. In winter, the flowers and trees in the garden become dry and weak. The Emperor ordered the girl servants to cut fine silks and satins into flowers and leaves and use them to decorate the trees and lakes, copying nicely the looks of spring and summer. Since then, 《colorful brocade cutting》 (织锦缎) has become a popular art in Yangzhou.In the Tang Dynasty, the paper-cutting industry was highly developed and a large amount of high-quality paper was made as presents to the Court(宫廷).In the Qing Dynasty, because of the economic development, the people of Yangzhou became interested in wearing fine clothing, especially embroidered clothing( 刺绣). The embroidered designs was based on paper-cuts. The most well-known of them was Bao Jun, a paper-cutting master. He won a high reputation(名声) as Magic Scissors(剪刀) for his wonderful cutting skills.After the People's Republic of China was started, the Chinese government accepted the importance of paper-cutting like many other arts and skills. In 2007, China Paper-cuts Museum opened to the public in the back garden of the Wangs' Residence(住所), Yangzhou, greatly helping the development of Yangzhou paper-cutting. How many historical periods(历史时期) has Yangzhou paper-cutting covered?A. Three B. Four C. Five D. Six 【正确答案】B 讲解:【解析】二三四五段中每段代表一个时期分别是隋朝,唐朝,清朝以及中华人民共和国 时期。选 B

第 12 题:下列文学常识表述不正确的一项是( ) A.“四书”“五经”指《大学》、《中庸》、《孟子》、《论语》,《诗》、《书》、《礼》、 《易》、《春秋》。 B.中国四大古典名著指罗贯中的《三国演义》、施耐庵的《水浒传》、 吴承恩的《西游记》、曹雪芹的《红楼梦》。 C.“临川四梦”指元代剧作家汤显祖作的《牡丹 亭》、《紫钗记》、《邯郸记》、《南柯梦》。 D.元曲四大家指关汉卿、马致远、白朴、郑 光祖 【正确答案】C 讲解:明代

第 13 题:What were other countries’ feelings about Bush’s decision?

考单招——上高职单招网
A. They agreed with him.B. They showed anger to it.C. They paid no attention to it.D. We can't know from the passage. 【正确答案】B 讲解:通过 Many countries were angry about it 可知,其他国家并不赞成,所以表现出了 愤怒。所以本题选 B

第 14 题:A. harder

B. much

C. better

D.well

【正确答案】C 讲解:比较级。我们会学的更多而且理解更好。选 C

第 15 题:下列句子中成语使用正确的一句是(



A. 汉末文学家祢衡才思敏捷,擅长辞赋,他应黄射邀请一蹴而就的作品《鹦鹉赋》,寓意深刻, 文采斐然,得到世人的赞赏。B.影星章子怡在演艺道路上本来顺风顺水,风光无限,但是否 极泰来,因身陷《捐款门》,她的声誉受到了严重影响。C. 他刚步入这门学科的研究领域,还 远未达到登堂入室的境界。D. 春天的植物园,百花齐放,争奇斗艳,栩栩如生。 【正确答案】C 讲解:A 中一蹴而就不能做形容词;B 中意为坏到极点就来了好处,寓意相反;D 中花本来就 是活的。

第 16 题:A. driver

B. client

C. friend

D. guest

【正确答案】A 讲解:【解析】鉴于作者的身份——销售总监可知他飞往纽约见的是客户 client

第 17 题:—Classical music is ________ than pop music now. —I agree with you. A. a little popular 【正确答案】B B. less popular C. much popular

考单招——上高职单招网
讲解:解析:多音节比较级前加 more/less,a little 和 much 修饰比较级。选 B

第 18 题:Is he interested __________ music? A. of B. on C. in D.to

【正确答案】C 讲解:be interested in 选 C

第 19 题:We will have to ______ how much money we’ll need for the party. A. work work out 【正确答案】C 讲解:我们必须预算这个聚会需要多少钱。A 工作 B 点数;不把…算在内;拳击中判输。C 计 算,估算 D 解决.选 C B. count out C. calculated D.

第 20 题: Passage CThe computer is fast, and never makes a mistake, while people are too slow, and full of mistakes sometimes. That's what people often say when they talk about computers. For over a quarter of a century, scientists have been making better and better computers. Now a computer can do a lot of everyday jobs wonderfully. It is widely used in factories, hospitals, post office and airports. A computer can report, decide and control in almost every field. Many computer scientists are now thinking of making the computer 《think》 like a man. With the help of a person, a computer can draw pictures, write music, talk with people, play chess, recognize voice, translate languages and so on. Perhaps computer will one day really think and feel. Do you think the people will be afraid when they find that the computer too clever to listen to and serve the people?A computer is clever because people are _____ A. clever 【正确答案】A 讲解:电脑是人创造的,电脑的聪明是人给予的,因为人的聪明。选 A B. not clever C. slow D.making mistakes


相关文档

2016陕西财经职业技术学院单招测试题(含答案解析)
2016陕西职业技术学院单招测试题(含答案解析)
2016陕西国防工业职业技术学院单招测试题(含答案解析)
2016陕西能源职业技术学院单招测试题(含答案解析)
2016陕西交通职业技术学院单招测试题(含答案解析)
2016陕西工业职业技术学院单招测试题(含答案解析)
2016陕西航空职业技术学院单招测试题(含答案解析)
2016陕西青年职业学院单招测试题(含答案解析)
2016陕西工商职业学院单招测试题(含答案解析)
2016陕西警官职业学院单招测试题(含答案解析)
电脑版